Menü
Martion Szerepjáték - valósidejű, fantasy alternatív jelenben játszódó fórumos szerepjáték

Útmutató a Martion Szerepjátékhoz
Jegyzetek

Rókus Alvin

 
Beosztása:
Nem: férfi
Életkor: 71 (születésnap: november 11.)
Testalkat: 175 cm magas, vékony testalkatú. Inkább illik rá a lecsó, mint az erős szó. „Minek is az embernek izom, ha tud varázsolni?”
Vonások: Szája mindig felfelé görbül és bár megjelenése fiatalos, számos ránc vetett arcán mély árkokat. Fiatal korában nem alaptalanul kapta a Karvalyorrú gúnynevet.
Szem: Mogyoróbarna. Tekintete kedves és mélyreható. Könnyen gondolhatja az ember, ha a szemébe néz, hogy az égvilágon mindent tud. Szemüvegre nincs szüksége, de néha felvesz egy-egy vicces darabot.
Haj: Szemével megegyező színű, hátközépig érő. Kora ellenére esze ágában sincs még őszülni.
Általános öltözet
Hippi stílus híres képviselője. Ezt ruházkodása hűen tükrözi. Talárt csak akkor ölt magára, ha nagyon muszáj, de akkor is csak színes, mintás darab jöhet szóba.
„A hippi divat friss, egyedi, színes és fantáziadús. Erre a divatra jellemző a hosszú haj, a trapéznadrág, a hímzett blúzok, a tölcsérujj, a virágmotívumok, lányok számára a feltűnő smink. A sok fonott, illetve békejel-lel díszített, esetleg saját kezűleg gyártott ékszer (pl.: nyaklánc, karkötő, fülbevaló). A „hippik” öltözetének jellegzetessége volt a színkavalkád, illetve az össze nem illő vagy ellentétes színű ruhadarabok párosítása. A viseletekből sok alapult a hagyományos indiai, nepáli, közép-amerikai, bali népviseleten. A hippik nem engedhették meg maguknak a márkás, drága ruhák vásárlását, ezért használt, összefoltozott ruhákat hordtak. Legtöbbször maguk készítették a ruháikat rongyokból, régi ruhákból. Ezeket festették, díszítették, varrták kedvük szerint. Ezért is olyan egyediek ezek a ruhadarabok.”

Első benyomás, kisugárzás
„Inkább a jó fej nagyapád, mintsem a tanárod vagyok.”
Kedvenc elsőosztályú léglabdacsapat: Szegedi Szárnyas Szalamandrák (1)

Kedvenc alsóbb osztályú léglabdacsapat: Mágocsi Mohó Molyok

Leírás

Apja Rókus Elek, átlagos varázslócsaládból származó tudós ember. Egész életét a vízi legendás lények kutatására fordította. Emiatt is költözött tanulmányai után Sopronból Szegedre, azzal a meggyőződéssel, hogy a Tisza tele van ismeretlen lényekkel.
Anyja Tölgyes Erzsébet, egy mugli varrónő. Szegeden született, Szegeden járt iskolába, a Szegedi Ruhagyárban dolgozott 1990-ig és nyugdíjas éveit is Szegeden tölti.
Csöppet sem meglepő módon a Tisza parton ismerkedtek össze, amikor Elek egy láthatatlanná vált szúrós gurgyalag támadásait próbálta kivédeni, Erzsi pedig éppen hazafelé tartott. Az akkor még csak 17 éves lány hangosan felkacagott a furcsa mozgásokat végző férfin és rá két évre, 1946. november 11-én meg is látta Alvin a napvilágot Szegeden.

A város szélén egy elég kicsi családi házikóban nevelkedett a csöppség. Apja sűrűn vitte ki a Tiszához vagy Sziksósfürdőre, hogy láthassa, milyen érdekes dolgokra lehet ott bukkanni. Ritka esetekben az otthoni laborjába is betehette Alvin a lábát. Ha pedig Elek elutazott, anyjával ment a Ruhagyárba. Ezt talán még jobban élvezte, mint a furcsa lényeket. Az összes ott dolgozó asszonynak, lánynak a kis kedvence volt a beszédes és folyton vidám fiúcska. Egészen hétéves koráig a legkedveltebb látogatónak számított, azután ugyanis eljött a várva várt iskola. A hozzájuk legközelebb eső, Rókusi Általános Iskolába íratták be szülei. Sokan (és sokat) piszkálták általános iskolás évei alatt azzal, hogy biztos nagyon gazdagok a szülei, ha egy egész városrészt róluk neveztek el, hiába mondta, hogy apja nem is szegedi. Ebből már érezni is lehet, hogy nem számított valami népszerűnek társai között. Egyetlen barátra tett szert öt év alatt, Kenyeres Boglárkára, neki ő is elég volt. Sülve-főve együtt voltak. Bogi hatására kezdte el növeszteni a haját, hogy neki is olyan szép legyen, mint barátocskájának.
11 éves korában, ahogy minden gyermek, akinek legalább egyik szülője varázsló, izgatottan várta a levelet a Martionból. Nagy volt szülei között is az izgalom, mivel nem nagyon mutatkoztak meg Alvin varázsképességei. Erre szokták mondani, hogy ami késik, az nem múlik. A levél idejében megérkezett és Alvin hamarosan be is költözött a Martionba. Ekkor nagyon boldog volt, csak azt sajnálta, hogy Bogit nem vihette magával.
A Lorton vidám mókusa lett, aminek kifejezetten örült, hisz apja is ennek a háznak volt oszlopos tagja. Örömét csak az tetézhette, hogy a Lortonosok közé milyen könnyen be tudott illeszkedni. Megjelenése miatt inkább lány barátai voltak és néhány idősebb diák más házakból húzta is lányos haja végett, de ahhoz már hozzá volt szokva.
Harmadikas korában figyelt fel rá Bűbájtan professzora, Jáki Sámuel. Innentől kezdve hetente egy különórán vehetett részt tanáránál és nagyon megkedvelte a bűbájokat és természetesen kivételesen jól tudott velük bánni. Jáki professzor és közte pedig nagyon jó kapcsolat alakult ki. Ha bármilyen kérdése támadt, rohant a Bűbájtan szertárba, hogy megtárgyalhassa vele a dolgot. Sámuelnek köszönheti azt is, hogy az Átváltoztatástan vizsgákon egyszer sem bukott meg. Tanársegéd csak a más tantárgyakból mutatott rossz teljesítményei miatt nem lehetett soha sem.

A Martion után Bűbájtannal tanult tovább. Tanár akart lenni. Legalábbis így gondolta még két évig, amikor is Jáki elhagyta az iskolát és azt mondta Alvinnak, hogy ne akarjon sose a Martionban tanítani. Sőt, egyáltalán ne akarjon tanítani, mert az hálátlan feladat.

„-Akkor mit csináljak? – kérdezte tanácstalanul, mire Jáki megragadta a karját.
- Élj! – kiáltotta hangosan Sámuel.
- Eddig azt mondtad, hogy a tanítás az életed.
- Gyere velem San Franciscóba és megtudod, mi az Élet!”

Alvin nem értette, de ment. 1966 júniusára Haight-Ashburynek 15 ezer hippi lakója volt. Köztük Jáki Sámuellel és Rókus Alvinnal.

Woodstock
1969. augusztus. Janis Joplin, Jimi Hendrix, Canned Heat, Jefferson Airplane, The Who, Richie Havens... Ha eddig nem teljesen, akkor most beszippantotta magába Alvint a hippi lét. „Flower Power”. A fesztiválról a mai napig úgy beszél, mint valami csodáról. Hiszen az is volt. „Three days of music, peace, love, no food, cold, rain and no way to leave.”

Mugli módján tengették el minden napjaikat, ahogy minden más hippi akkoriban tette. Ahol kellett, lázadtak, koldultak, drogoztak, élvezték az életet.

1972-ben azonban Jáki egyik napról a másikra összeszedelőzködött és magára hagyta Alvint. Az okokról pedig senki sem tud rajtuk kívül. Ők pedig nyilván nem mesélnek róla.

Alvin maradt, ahol volt és mindenféle alkalmi munkákból élt többi társával. Természetesen a nagy semmittevésben, megállás nélküli öntudatlan állapotban levéstől is el lehet fáradni. 1976-ban, 10 évvel azután, hogy kiköltözött, megindult hazafelé. Nem jutott el Magyarországig.

„Annyit hallottam már Amszterdamról. Gondoltam, ellesek oda is…”

Egy évig folytatta a tivornyázó létet és ez alatt folyékonyan meg is tanult hollandul. 1977 nyarán pedig hirtelen ötlettől vezérelve beiratkozott az amszterdami tanárképzőbe, a Tjaardba, hogy továbbtanulhasson tanárnak. A cél érdekében komolyabb munkát is keresett és lemondott a régi életformájáról.
A tanárképzőben ismerkedett össze Servaas Niekkel. Tanulmányaik után együtt határoztak úgy, hogy kutatómunkába kezdenek, méghozzá a bűbájok élettani hatásának vizsgálatába. Emellett mindketten előadásokat tartottak a Tjaardban.

Lassan 32 éve él Amszterdamban. Az Alvin Rokus nevet pedig lassan az összes európai „bűbájos” ismerheti valamilyen szinten a kutatásai végett.

2008. augusztus 19-én kapta meg Felföldi W. Dániel felkérését a Lorton ház vezetői posztjára. Őszintén szólva nagyon meglepődött rajta. Főleg azon, hogy Endre őt javasolta. Bár igaz, hogy ismerték egymást személyesen, de... Hihetetlen érzés fogta el akkor...

Mi vezette arra, hogy a Martionba jöjjön tanítani?
Vezetni semmi sem vezetett… Igazán elvoltam én Amszterdamban, jól kerestem… Aztán jött ez a felkérés. Mert hát engem felkértek konkrétan a házvezetésre. Eleinte el akartam vetni még az ötletet is. Én házvezető?! De aztán végig néztem magamon és rájöttem, hogy már 62 éves vagyok és itt lenne az ideje lassabb iramra kapcsolni. Felmondtam a Tjaardban, ahol eddig tanítgattam, könnyes búcsút vettem az én Seremtől, aki nagyon régóta a kutatótársam volt és egy bőrönddel a kezemben egyenesen idejöttem.

//Részlet a Mókus Figyelőben tett interjújából//Érdekességek:

 • Az Alvin germán eredetű férfinév, jelentése: nemes barát. Névnap: május 19.

 • Csillagjegye a Skorpió:

  A legszélsőségesebb, legellentmondásosabb típus. Jó esetben mély érzésű, emberszerető az életet tisztelő, szenvedélyes, szívós, kitartó, energikus, megbízható, titoktartó. Gyakran karizmatikus kisugárzással rendelkezik. Óriási akaraterő, regenerálódó képesség jellemzi. Lelkileg azonban rendkívül érzékeny, sérülékeny. Kutató hajlamú, vonzzák a rejtélyek, minden titkot fel akar tárni, ő maga azonban nem adja ki könnyen titkait. Erre a típusra mondják, hogy szinte belelát az ember veséjébe. Mélyreható gondolkodás, jó szellemi képességek jellemzik. Gyakori a vallási, ezoterikus érdeklődés. Önfeláldozó, a családjáért minden áldozatra képes, ugyanakkor hajlamos uralkodni felettük. Érzéki, csábító típus, a szerelemben is érvényesül hatalmas energiája. Rossz esetben önző, sértődékeny, bizalmatlan, kíméletlen, kegyetlen, félelmet keltő, bosszúálló, birtokló, erőszakos, zsarnoki, hidegen számító, manipuláló, önhitt, csökönyös, mániákus, önpusztító. A legféltékenyebb típus.

 • Kedvenc itala az áfonyalé

 • Szenvedélyesen gyűjti a plüss virágokat és a karkötőket.

 • Ha egyedül van, megállás nélkül énekel valamit vagy hollandul vagy angolul. Híresen rossz hangja van.

 • Ha nem figyel oda, akkor ö betűzik. Anyai hagyatéka. No, meg e nélkül nem is lenne igazi szegedi. „Öttem könyeret möggyel, ha nem köll, tödd el, majd mögöszöd röggel.”


 • Egyéb információk:
  Regisztráció időpontja: 2004.04.05. 04:33:59

  Üzenet küldése