A regisztrációval elfogadod a Felhasználási feltételeket.

Menü
Martion Szerepjáték - valósidejű, fantasy alternatív jelenben játszódó fórumos szerepjáték

Útmutató a Martion Szerepjátékhoz
Fejlesztések várhatóak + aktivitási check
2019.07.03. 15:54:53

Kedves Mindenki!

Mindenek előtt, új főmesélőt üdvözlünk Zsana személyében :)

A tegnapi fejlesztői megbeszélés során az alábbiakról volt szó:

1. A Martion külleme hamarosan megújul! Az új megjelenés a mai kor igényeinek megfelelően a különböző méretű eszközökön is jól fog megjelenni (telefon, tablet), ezért a szöveges menüpontok helyett képeket használunk majd. Kezdetben a képek mellett lesz azért szöveg is, de amint megszoktátok, lesz lehetőségetek kikapcsolni ezt a beállítások között.
A dizájnváltozáshoz tartozik a karakterváltás belső lehetősége és az üzenetküldés felhasználóhoz való rendelése. Utóbbi azt jelenti, hogy ezentúl egy helyen lehet minden üzenetet kezelni, bár az üzenetek továbbra is küldhetőek karakternévvel, karaktereknek a felhasználó-felhasználó módon kívül.
A chat nagyobb hangsúlyt fog kapni, saját oldalsávval fog rendelkezni, mely alapértelmezett módon nyitva lesz. Ennek ki/bekapcsolására lesz lehetőség.
A korábbiakhoz hasonlóan készülnek majd a sötéten kívül dizájnok még, igény jelentkezett ugyanis pasztellszínre is. A karakterlapokon mindig a karakterhez beállított dizájn jelenik meg, de továbbra is lesz lehetőség az egyedi CSS hozzáadására, melynek lesz saját tesztfelülete, és véglegesítéshez, a multik ellenőrzéséhez hasonlóan, el kell majd fogadni. Amennyiben valaki nagyon jó oldaldizájnt készített, mely minden elemet lefed az oldalon, úgy felvehetjük a választható témák közé.

2. A dizájnváltással egyszerre a játéktér külleme is változáson esik majd át:
- A jelenkor mellé bekerül az Alternatív játéktere is, vagyis a jövőben lesz lehetőség a Martion oldalán belül bármely korban játszani.
- A Martion helyszínei a Magyarország helyszíncsoportjai alá kerülnek, megritkítva a jelenleg nem használt témákat. A leírásokba és a súgóba is bekerülnek majd, mely helyszínek látogathatóak a martionosok számára. A Martion privát helyszínei is archiválásra kerülnek, ha nem keletkezik bennük új játék, de az egyéni tanári szobák helyett a jövőben kifejezetten javallott a Tanári szoba helyszínt használni.
- A játéktéren a frissítés automatikus lesz, segítve a játékok gördülékenységét, és ha változás történt, a lapfüleken lesz erre jelzés.
- Az archiválás automatikus lesz, a rég nem használt helyszínek az archívumba kerülnek, ám a tulajdonosnak lesz lehetősége a visszaállításra, ha mégis játszana ott.

3. A Martion Mágustanoda szerepét csökkentjük az oldalon, mely azzal jár, hogy a dinamikus Martion Mágustanoda lapot a súgó alá fogjuk helyezni. A tanórák, vagyis a Martionban megszerezhető alapok külön leírási csoportot képeznek majd, melynek feladata szintén az újoncok segítése lesz.
A martionos diákok titulusában nem fog szerepelni az ösvény neve, a tanárokéban a tárgyuk nem fog megjelenni.

4. A Mágustanoda szerepének csökkenésével kivezetésre kerülnek a régi titulusok és jogkörök. Az Almesélői pozíciót az eredeti meghatározása alapján visszavonjuk azoktól, akik éppen nem használják beküldött modul lemesélésére. A továbbiakban is lesz lehetőség azonban saját játékok mesélésére (akár a játéktérre beküldött név változtatásával), melyek nincsenek hatással a játékba be nem vont karakterekre.
A jelenleg is működő csoportbesorolásoknak nagyobb jelentőséget adunk azáltal, hogy a karakter regisztrálásakor a szokásos információs pakkok mellé a csoportoktól is fog kapni egy rövid üzenetet, melyben benne foglaltatik, hogy ki a vezető, kit lehet megkeresni, kell-e valamit tudni az adott csoportról, ami akár az aktuális működését is illetheti.
Egy csoportnak egy vezetője van, de a csoportvezető kioszthatja a feladatait a segítőinek. Amennyiben azonban a csoportvezető hosszú idő óta nem végez el semmilyen feladatot, úgy leváltásra kerülhet. Mivel ezekhez többnyire magas rangú játékos karakterek is tartoznak (vagyis a JK a tényleges vezetője az adott csoportnak), így azok a karakterek is leváltásra kerülhetnek.
A csoportok beosztása itt található:
http://martion.alomvilag.hu/fooldal.php?link=statusnames
A jövőben az egyéb tanulóból Diák csoport lesz.

5. Új felületet hoztunk létre a gyors, átlátható regisztrációkhoz:
http://martion.alomvilag.hu/register
Az újonnan regisztráltak egy levelet fognak kapni, mely tartalmazza az ÁV, aloldal és csoport információkat is.
A világ könnyebb megismeréséért a súgó egy új résszel bővül ki, mely rövid leckéken keresztül adja át azt a tudást, mely feltétlenül szükséges egy újonnan érkező számára. Ennek tartalmán jelenleg újoncok segítségével dolgozunk, hogy tudjuk, számukra mi elengedhetetlen ismeret. A súgóban szerepelni fognak a számolós karakterlaphoz tartozó előny-hátrányokhoz példák, ezekhez szituációleírások beküldhetőek.
Volt szó továbbá az üzenetek kedveléséről, illetve a hónap játékának kiemeléséről, ezeknek a megvalósítása még megbeszélés alatt áll.
Fog készülni továbbá egy Homokozó helyszín, ahol a leendő karakterkoncepciókat, karakterpárokat, előnyöket-hátrányokat lehet kipróbálni kötetlenül, akár név átírásával. Az itt leírtak nem történnek meg, hacsak a részt vevők máshogy meg nem állapodnak egymással.

6. Az idén december 31-ig aktivitási ellenőrzés fog zajlani, mely általános lesz minden évre tekintve. Az a felhasználó, aki eddig nem tud 100 hozzászólást megalkotni inaktívvá válik, vagyis visszavonjuk jogköreit, karakterkép-foglalásait, karakterkereséseit, és ha egy olyan csoport/család vezetését vitt eddig, melyekben vannak aktív karakterek, helyére más kerül kinevezésre. Ehhez létre fogunk hozni egy támogatórendszert, melyben mindenki követheti, hogy hány hozzászólása volt az évben.

Látványtervek

1
2
3
4

A változások életbe lépése előtt mindenképpen fogunk még hírt kitenni, igyekszünk ezeket folyamatában beüzemelni.

Mesélők


Megosztás a Facebook-on
Hozzászólások
Manassé Messalin, tanar | 2017.07.28. 10:00:09
Igen, itt minden esetben a vezetésről van szó. Ha egy inaktív felhasználó által létrehozott családnak/cégnek viszont nincs más tagja, úgy a vezetői pozíciót sem kell tőle elvenni, mivel más felhasználó nem érintett ebben, vagyis az egyik ember inaktivitása nem akadályozza őket a játékban.
Válasz erre
Kassie, felnott | 2017.07.25. 21:52:49
Szerintem a család, mint csoport vezetéséről/moderálásáról van szó ha mondjuk van három user, ők alkotják a csoportot/családot és kettő aktív téged meg nem látni egy évig, akkor valaki más lesz a kvázi "moderátor" - szerintem, ha az értő olvasásom rendben van, meg ez szerintem tök logikus.
Válasz erre
Cinc, felnott | 2017.07.25. 19:52:10
Na na na na álljon meg a gyászmenet gyerekek. Azt akarjátok mondani, hogy ha akarok, ha nem KÖTELEZŐ játszanom, mert na nem, akkor pl. elvesztem a CSALÁDOM amit ÉN hoztam létre? Többet is? Ezt komolyan átgondoltátok? Really? Mert a karakterképeket megértem, az nem olyan fontos. De ez... Most gondoljatok bele :D Való élet: Nem tartod a kapcsolatod a családoddal ezért kidobnak? :D Mi a fene?
Válasz erre
Manassé Messalin, tanar | 2017.07.02. 14:10:13
Az inaktivitás a fent említett dolgokat érinti, a belépés körülményeit nem, vagyis ha valaki ismét aktivizálni szeretné magát a játéktéren, nincs akadálya.

Az alább írtam, hogy szívesen játszom veled, ahogy akárkivel (itt jegyezném meg, hogy minden aktív újonccal is játszom). De nem muszáj nálam leragadni, Mcload játékostárs-keresése jelenleg is megtalálható az oldalon (lásd 12-i hozzászólását a keresőben). Ha gondolod, írj rá, játsszatok. Egyszerűen azonban nem várható el, hogy mindenkire egyesével ráírjunk, aki amúgy ismeri a játéktér működését. Neked is tenned kell azért, hogy játsszanak veled mások is, nem csak a baráti köröd - amivel egyébként a kemény magot akarod elmarasztalni.

Ha valami kérésed van a Mesélők irányába, kérlek, írd meg a meselo@alomvilag.hu-ra, mert nem egyedül Mcload tud titulust átírni (valójában bármelyik moderátor tud). Illetve a kéréseket beírhatod a mesélői üzenetekhez, ezeket heti szinten ellenőrzöm.

A képek kezelésével továbbra is Lexi fog foglalkozni, és vele azt beszéltük, hogy a karakterképek osztottak lesznek először - ami nem jelenti azt, hogy elveszítené az inaktív játékos a lehetőségét, hogy használja, csak másnak is esélyt ad rá. Ráadásul a hozzászólás minimum nem karakterre, hanem felhasználóra vonatkozik.

De nem szeretném tovább magyarázni a bizonyítványunkat, kérésekre-kérdésekre, építő jellegű ötletekre szívesen válaszolunk.
Válasz erre
Felföldi W. Dániel, tanar | 2017.07.02. 13:55:18
Szerintem egy dolgot értesz félre, amit Manassé már próbált korrigálni, de hadd írjam le még egyszer külön - anélkül, hogy vitába belefolynék.
Az inaktivitás nem jelenti azt, hogy bárkit törlünk, nem engedünk belépni, nem tud játszani.
Egy picit szerencsétlen megfogalmazás.
Ha egy felhasználó nem ír legalább 100 hsz-t az összes karakterével összesen egy évben, akkor
- elveszíti a karakteres pozíciót,
- helyszíneit, cégeit, családjait
- feloldjuk a karakterképeinek a foglalását
Ezt együtt nevezhetjük inaktívnak, de ez nem egy bélyeg, státusz, "jogkör" vagy hasonló. Csak a fenti esemény egy szóval való megnevezése.

+1, szerintem a fenti elsősorban arra vonatkozik, aki nem játszik és nem is lép be az oldalon, mert semmi nem akadályoz meg mondjuk téged, aki gyakran belépsz, hogy január 2-án azzal kopogj a megfelelő helyen, hogy szeretném a kariképeimet újból befoglalni. Hiszen a befoglalásnak játék nem, csak a kisképen és a karakterlapon való láthatóság a feltétele.
Válasz erre
Darvasi Miriam Vilja, felnott | 2017.07.02. 13:05:11
No, akkor némi hisztit már leadva elmondom az én álláspontom.

Nem hálát vártam Manassé, mert szívesen segítettem bármikor, csupán zavar, hogy leinaktiválódnék, mert nem játszom, miközben ugyanúgy belépek és nekem még ugyanúgy részem ez az egész. Nem érzem egyenrangúnak egy olyannal, aki évek óta nem lépett be és egyáltalán nem foglalkoztatja az oldal. Engem érdekel még mindig és a helyzet az, hogy akármerre indulnék meg véleményezés szempontjából, hogy mi zavar, két szóval alá lehet vágni, amivel az érvem megdőlne. Érvelésben sosem voltam jó. Viszont tényleg úgy érzem, hogy bizonyos emberekért, érzésekért szeretek itt lenni, játszani, és ha van idejük, játszom, ha nincs, akkor van, hogy évente csak egyszer ülünk le. Egy kis nosztalgia, egyebek. Lehet jönni azzal, hogy tegyek érte, hogy "megtarthassam, ami az enyém", de bocs, én nem görcsölni akarok, hanem játszani, ha van épp hangulatom.

Nyilván nem azon vagyok fennakadva, hogy kinek kell a karakterképem, mert a nagy része ismeretlen ember (bár zavaró az ilyesmi, és erre akárki akármit mond, mindenki szereti a magáénak tudni a kariképét, akkor is, ha 2 év múlva nyúl hozzá legközelebb, ráadásul így, ha később nagyobb kedvet kapnék, és aktívabbá válnák, talán lenne belőlem még egy? Azt hogy? Összefutok saját magammal?), de én a másik részét látom. Minek kell valakinek a kariképem, csak azért, mert keveset/nem játszom, de feljárok az oldalra? Csak akkor akar egy új regisztrálni, ha elviheti XY híres ember képét (mert gyanítom itt nem mezei noname emberek képéről lenne szó), máskülönben nem? Csak azért, mert lehet, hogy itt lenne két hetet, elviheti a karakterképét valaki másnak, aki akármilyen okból kevesebbet tud/akar játszani? Megeshet, hogy önző vagyok, de aki hosszú évek óta van jelen ezen az oldalon, annál úgy érzem, hogy már tett le itt valamit, és nem bolygatnám. De valószínűleg rosszul gondolkodom.

Az a része, hogy ha megkerülitek az adott karaktert, abból hiszti van, az szerintem baromság. Ha valaki évekig nem lépett be, nem érdekli a dolog, ahogy valósznűleg azt sem látja, hogy ti mit játszotok ki. Szépen ki lehet játszani a leváltást és csókolom. Ezt a részét nem is értem, miért megoldhatatlan és erre miért egy inaktivitási rendszer kidolgozása a megoldás.

Más részről érdekel. Ha belépek mondjuk heti 2x, hogy leszek inaktív? Újra kérnem kell, hogy aktiváljatok, ha véletlen épp kedvem lenne játszani jönni? Vagy, ha gyakran belépek, akkor igazából nem is leszek inaktív? Vagy ez csak egy névleges funkció, hogy lényegében jelen vagyok, csak úgy vagyok kezelve, mintha nem lennék?

Elhiszem, hogy viccesen hat, hogy olyanért parádézok, ami nonszensz, de nekem ez akkor is problémás, mert még egy határvonalnak érzem. Sokszor éreztem azt az évek folyamán veletek kapcsolatban, hogy sokan csak egymással játszotok. Ez érthető, mert senki nem szeret akrákivel játszani. Én sem, más sem, senki sem. De csak azért játszani egy olyan karakterrel, akivel nem passzolok, vagy tolni valami semmit jelentőt, hogy gyűljön a hsz és ne inaktiválódjak, az nekem furcsa. Hígulás az épülés helyett. Mindenki olyat szeret játszani, amivel épül a karaktere, vagy annak története, legalábbis szerintem. Hogy azért leüljek fél órára Jóska Pistával, hogy elbeszélgessünk az időjárásról, az nekem nem megy.

Kiszórhattok, megértem, mert jogosan tényleg nem játszom, de mégsem érzem magam inaktívnak. Az is teljesen mellékes, hogy több hónapja kérelmeztem titulus váltást, hogy ne legyen már hosszú évek óta egyetemista egy karakterem, Mc-vel még egyeztettem is, de azóta sem történt semmi. Megígérte, említette, hogy nem felejtette el, mégsem változott. Nem rovom fel neki, mert van elég dolga, de ezek is visszahúzó erők. Karakterkeresést ritkán látok, és csak azért, mert fészbukon valaki nem aktív, hát bocs... :D Én nem azon a trágyadombon élek. :D

Összességében bocs, hogy nem tudom megfogalmazni az érzéseim, sry, hogy teljesen másképp érzem ezt az egészet, vagy ha olyan dolgot írtam, ami nem tetszik. Én így élem meg a Martiont jelenleg, és természetesen fejet hajtok, hulljon a férgese, hiszen valóban alig játszom. Nem kívánok veszekedni, sem a továbbiakban rikácsolni. Megértem, bár nem értek egyet a dologgal, de bízom benne, hogy az új dizájn és a jelenlegi lendület felvirágoztatja az oldalt.
Minden jót!
Válasz erre
Manassé Messalin, tanar | 2017.07.02. 12:15:35
Hálásak vagyunk a korábbi munkáidért, és szerintem ezt lehetőségeinkhez mérten ki is fejeztük. Ugyanakkor ha nem játszol az oldalon, miért sért téged, hogy más esetleg használná a karakterképedet? (Hisz jelenleg téged személy szerint másban nem érintene ez a pont.)
Ha ma elkezdesz játszani, heti 4 hozzászólást kellene írnod, hogy ne legyen osztott státuszú a karakterképed. Ha szeretnéd, itt vagyok és szívesen játszom bármikor, bármely karaktereddel, bár én személy szerint inkább a rövidebb hozzászólásokat pártolom.
Válasz erre
Szereda Péter, felnott | 2017.07.02. 12:14:34
Ne haragudj, de what? Én bár az emberekkel jóban vagyok, szimplán abból kifolyólag, hogy több éve a közösség tagja vagyok, azt hiszem, mondhatjuk, hogy egy baromi inaktív játékosnak számítok még így is. De tegnap nagyjából két óra alatt összeszedtem kb 15 hozzászólást. :D Nem egysorosakat. Van játékostárskeresőnk, karakterkeresőnk, lesz játékplot generátor, bármikor lehet írni a mesélőnek, azért nem lehetetlen játékba kezdeni másokkal. Én anno másfél év (vagy több) kimaradás után fel tudtam venni a fonalat azzal, hogy simán megkértem embereket, hogy pls.

Most komolyan -nem költői kérdés- az a problémád, hogy leraknak inaktívba mert inaktív vagy? MI? Mármint elnézést, de tényleg próbálom felfogni, de akárhogy járom körbe, amit írtál, ez az eredmény. Nem azért inaktiválják a képeidet, mert nem vagy benne egy keménymagban. Azért inaktiválják, mert nem használod őket. Bocs, de nem láttalak karikeresőben, nem láttalak facebookon, nem láttalak semmilyen platformon erőfeszítést tenni az aktivitásra. (Spec még mivel hasonlóan szórványosan lévő ember vagyok, még lehet írtam is volna, hogy csapassunk valamit.) Meg fog változni a dizájn, az oldal teljes felépítése, ennek az előkészítése zajlik éppen. Látvány- és tartalomátalakítás. Lehet jönni fognak új tagok, aktívak. Lehet lesz olyan köztük, aki használna egy olyan képet, amin te x éve ülsz, de nem játszol vele. PONT azért létezik ez a pont, hogy előkészítse a terepet az újaknak. És sajnálom, de tény, hogy az aktív jobban jön egy szerepjátékos oldalnak, mint az inaktív.

De az továbbra is szürreális, hogy a _kariképeken_ kell ennyire kiakadni. :D Lol. Nekem is használja a Mikhailom képét egy másik karakter, túlélem, túléljük.

Az meg a másik, hogy jelenleg kábé mindenki összeadva órákat, napokat töltött a martionos léte során az oldallal, ki többet, ki kevesebbet, de mindannyiunk munkája benne van. Mindenkire ugyanúgy vonatkoznak ezek a pontok. Talán minket nem érint a hatos pont annyira, mert játszunk is néha, de hé, ez egy szerepjátékos oldal. :) Játssz, és téged sem fog érinteni.

(Nem tudom, lehet, hogy a mesélők máshogy gondolják, mint én, nem mások hangja vagyok ebben a hozzászólásban, csak a sajátomé.)
Válasz erre
Darvasi Miriam Vilja, felnott | 2017.07.02. 11:43:18
Az, hogy a szerepét átadjátok, az teljesen más attól, mint hogy a karakterkép foglalását is szabaddá teszitek. Ehhez még inaktiválni sem kéne, mert simán megírjátok neki, hogy leváltottátok és két hsz-ben meg lehet oldani az egész témát...
Ilyen alapon én belépek ide, ugyan nem játszom, de akárhányszor kértetek, segítettem, adatbázis töltöttem, órákig nyúztam béta dolgokat, amiből szerintem soha nem lesz semmi, de csak azért, mert kevésszer érzem azt, hogy egy multikkal teli, kemény magba bekerülni lehetetlen játéktéren játszani akarjak, ezért inaktiváljatok és kiadjátok akár a képeimet... Szerepem sehol nincs, ez a része nem hat meg, ha valaki 3 éve nem lépett be, az megint más tészta, mint az, hogy belépek rendszeresen, de nem játszom...
Meg ne haragudjatok, de akármennyire nem játszom és "nem törődöm azzal, ami nekem fontos", sértve érzem magam. Mindig tettem értetek, amikor kértétek, de ha ezért leinaktiváltok, hát...
Vagy akkor kezdjek játszani, és számomra minősíthetetlen egysorosokkal szétbombázni a fórumot, hogy meglegyen a mérce. Jó alap egy félig halott oldalhoz.
Válasz erre
Manassé Messalin, tanar | 2017.07.02. 11:36:30
Se a karakter, se a felhasználó nem kerül törlésre, csak a játékban betöltött szerepét engedjük majd át aktív játékosoknak.
Válasz erre
Besztercy Aurél, felnott | 2017.07.02. 11:33:31
Szerintem elég érthető dolog... Nem túl fair, hogy egy inaktív játékos "foglalja a helyet" egy aktív elől.
Lehet, hogy valaki/valakik vinnének egy sztorit egy céggel/csoporttal tovább, de gátolja az, hogy a vezetője egy olyan karakter, aki 3 éve be se lépett. Ha őt megkerülve csinálnák, akkor meg abból lenne sértődés.

Ha az ember nem tud 100hszt összeszedni 1 év alatt, akkor Ő konkrétan nem játszik... Legyünk már egy kicsit önzetlenebbek. Sajnos néha be kell látni, hogy át kell adni a helyet az utókornak.
Nem szabad önző módon ragaszkodni a dolgokhoz.
Ha fontos Neked, hogy valamit megtarts, akkor törődj vele!
Válasz erre
Mirci, felnott | 2017.07.02. 10:56:02
Akkor a 6. pont értelmében, cirka 12 év után búcsút intünk egymásnak? :D
Csak mert úgy az elmúlt 5 évben nem produkáltam szerintem összesen 100 hsz-t, de ha ezért életbe lép az a pont, akkor bocs, de ez gáz.
Meglehet, hogy én értem félre, de így sincs akkora játékosmennyiség a birtokában az oldalnak, még azt a minimális kedvet is elvesszük?
Cáfoljatok meg, ha az értelmezőképességemmel lenne gond.
Válasz erre
 

Friss hírek (összes)
Utolsó órák
  • Jelenleg nincs olyan friss óra a saját évfolyamodon, aminek még nem oldottad meg a házi feladatát.