A regisztrációval elfogadod a Felhasználási feltételeket.

Menü
Martion Szerepjáték - valósidejű, fantasy alternatív jelenben játszódó fórumos szerepjáték

Útmutató a Martion Szerepjátékhoz
Hogyan töltsük ki jól az adatlapot? (Új!)
2007.08.03. 10:56:18 Hogyan töltsük ki jól karakterünk adatlapját?

Ezen segédlettel egy, már kialakított karakter jellemzőit tudjuk írásba foglalni. Tehát a nulladik lépés: Alkosd meg a karaktered!

1. Ahhoz, hogy egyáltalán el lehessen olvasni amit írsz, feltétel, hogy láthatóak legyenek a betűk. Tehát amennyiben speciális hátteret teszel be magadnak, mindig ügyelj, hogy a betűk jól láthatóak legyenek, és ne égessék ki az olvasó szemét. (tehát nem jó a magenta színű háttér, rajta neonzöld betűkkel, ahogy a nagyon mintás együtteses képen sem a szürke szöveg)

2. Az előző ponthoz tartozik, hogy nem minden böngésző/sávszélesség szereti ha mindenféle animációk találhatóak az oldaladon, illetve ha flashek és zenék indulnak el automatikusan. Persze az aláfestőzene nagyszerű dolog, de ésszel! Ha be is teszel egy lejátszót, ne állítsd automata indulásra (aki a letöltéseiért fizet, az ettől hülyét kap, nem is szólva arról, aki közben más zenét hallgat). Ami még fontos, hogy ne tömjük tele képekkel az oldalt, tegyünk ki magunkról egy vagy két képet, de aztán ennyi, fölösleges a hatodik unokatestvér kutyájának a rágójátékáról fotót betenni, ahogy a rég elfelejtett nagybátyról is (lehet, hogy más azt akarja magának karakterképnek betenni, és nem lehet, mert az a kép foglalt a Te rég elfelejtett nagybátyádnak...) Gondolj másokra is!

(Alaptudnivalók: A HTML kódok működnek, illetve ahhoz, hogy sortörés jöjjön létre be kell írnunk egy < br>-t a sorok elejére.)

3. Vegyük sorra végig az adatlap egyes pontjait (Érdemes mindenhova egész mondatokat írni)
- Nem: Ez azt hiszem, egyértelmű. Ha fiú férfi, ha lány, nő.
- Életkor: Itt a születési dátumot kell beírnod, és a program automatikusan kiszámolja (így nem kell minden évben átírnod, ami azért nagy pozitívum - főleg a matekzseniknek). Vigyázz, hogy a karaktered ne legyen se sokkal öregebb, se sokkal fiatalabb, mint ami az adott évfolyamon átlagos ( azaz elsőben 10-11-12 éves legyen).
-Testalkat: Elég sok a lehetőség, amit írhatsz, de ügyelj arra, hogy egy 10-11-12-13 éves gyereknek még általában nincsenek kiforrott idomai, azaz a lányok nem bögyösek és darázsderekúak, a fiúknak meg nincsen óriási bicepszük és vékony csípőjük.
-Vonások: Akár a testalkatnál, a vonásokra is érvényes a fenti leírás. Egy gyermek arca többnyire gyermeki (hiszen a vonások az arcvonásokra utalnak, nem pedig a jellemére), és nem férfias, vagy markáns, noha minden arcra jellemző tulajdonságot legépelhetsz ide (pl: nagy orra van, keskeny szája, ívelt szemöldök, kiugró járomcsont, stb.)
-Szem: A közhiedelemmel ellentétben ide nem csak karaktered szemszínét írhatod le, hanem mondjuk az alakját is, és az egyéb jellemzőket is (pl: gülü, beesett, élénken cisllogó, stb.)
-Haj: Itt sem csak a színét lehet írni, hosszát és egyéb tulajdonságai is jöhetnek. Például, hogy göndör vagy szögegyenes, örökké kócos, esetleg mindig jólfésült, stb.
-Általános öltözet: Ide nem képeket érdemes betenni, hanem szépen leírni, hogy többnyire mit visel, miben lehet az átlagos napokon látni. Persze mikor egy új fórumra írsz, mindig érdemes leírnod magad, hogy a többiek el tudjanak képzelni, és ehhez mérten írjanak ők is. Így ha rövidujjú van rajtad, akkor ne akadjanak bele a hosszú talárodba és az ehhez hasonlatos bakik...
-Első benyomás, kisugárzás: Amikor egy másik karakter először találkozik a tieddel, akkor nem csak a beszédéből lehet megismerni, hiszen az életben is első ránézésre vonunk le következtetéseket egy emberről - és bizony van, aki elsőre szimpatikus, mások viszont rossz benyomást tesznek - noha lehet, hogy nem is ismerjük. Ennek megfelelően kell leírnod karakteredet. (Tehát nem a vislekedését, hisz az szituációfüggően változhat, hanem a kisugárzását kell leírnunk. Pl: első ránézésre nem éppen szimpatikus, vagy már első pilanatban kedvelik az emberek, a társasága még akkor is élénkítő, ha ő maga épp nem boldog, stb..)
-Karaktered részletes leírása: Először egy előtörténetet lenne érdemes idefirkálni, előző iskolájából a jó emlékeket, vagy épp martioni anekdotákat - nem muszáj leadható, tömény életrajznak lennie, de figyeljünk arra, hogy az olvasónk valószínűleg nem akar három órát csak ezzel törődni, ezért fogjuk rövidre. Ha nagyon akarjuk, akkor beírhatjuk kedvenc dolgait, de igazságszerint tlejesen felesleges, hisz úgyis meg fogják tudni a többiek, amennyiben sokat játszanak veled.

4. Ha mindez megvan, nézd át többször is az adatlapot, hogy biztos tetszik-e neked is, és olvasható-e. Ha valaki rádszól, hogy ugyanaz a karakterkép van kint mindkettőtöknek, és neki volt kinn előbb, abban az esetben vedd le a sajátod, és tegyél ki egy másikat (illetve utána várd ki a pillanatot, amikor lecseréli a sajátját, és pakold vissza). Amennyiben valakitől kritikát kpasz rá, fogadd építőjelleggel, hisz ez egy játék, és mindenki segíteni akar.

5., Amennyiben leírtál valamit a karakteredről, játszd is ki úgy! Egy piperkőc karakter például nem fog mocsárban turkálni, egy baljós kisugárzású pedig soha nem lehet első pillantásra barátságos.

6., A vica-versa elv Miután tökéletesre és úgymond előadhatóra készítetted el a karaktered, és összetalálkoztál egy másikkal, akkor kattints rá a nevére! Érdemes elolvasni az ő leírását, ugyanis az illető esetleg nem a külsejének leírására, vagy a kisugárzására helyezi majd a hangsúlyt a hozzászólásában.

Bónuszpont: Természetesen ha szeretnél a többiekkel megismerkedni, akkor érdemes a leírás legaljára //-ek közé betenned pár mondatot userről is. Hény éves vagy, hol laksz, és mi az msn-címed.
Megosztás a Facebook-on
Hozzászólások
Kigyó Hunor, karpena | 2008.02.10. 10:47:40
Nagyon hasznos szerintem :)
Válasz erre
Lugosi Viktória Anna, ferfex | 2008.01.14. 22:27:18
Drága, kössz, hogy megvédegettél és egyet értek. ^^
Ha te érted, akkor miért érzed úgy, hogy be kell szólni kiscsaj jelzővel? Az, hogy nem reagál rá senki, nem az értetlenség jele, hanem, hogy a többi mind érti miről van szó.
És azért kell HTML kódokkal betenni, mert a drága vezetőségünk sem a microsoft egyik alkalmazottja, és ennél jobban nem lehet kiüríteni a legegyszerűbbnek számító web-nyelvet. Ha gondolod, hogy meg tudnád írni jobban, szólj Mc-nek a tanácskozáshoz, de biztosíthatlak, hogy ennél csak érthetetlenebb nyelvek vannak. Még a HTML alapját mindenki megérti, aki meg nem, az már az elején hagyni szokta a játékot.
Szintén bunkóságnak tartom, hogy segítek valakinek, te pedig nagy csőrrel nekem esel, miközben érted miről van szó! Talán akinek segítettem azért nem reagált, mert már felhagyott az egész megértésével, esetleg megértette. Először gondolkozz, aztán nyisd ki a szád, mert én sem hagyom magam, csak azt négyszemközt szoktam megbeszélni.
Válasz erre
Tamás Veronika, lorton | 2008.01.11. 18:25:15
Azt tom, h le van irva... Azt is, h hol... Én tom, h kell, csak 1 kép sem volt még megfelelő.
Am. miért kell HTML kódokkal betenni, nem lehetne leegyszerűsiteni?? A gyengébbek kedvéért...
De nekem8
Válasz erre
Bosnyák Barbara, karpena | 2008.01.09. 16:49:50
Veronika, ha ezt Vikinek szántad, akkor szerintem ez elég bunkó tôled, hiszen csak segíteni próbál és nem ô tehet róla, hogy valaki nem érti meg. Ha te meg nem érted, máshol is le van írva, csak mindenki lusta kutakodni és emiatt letolják a segítôkészeket. Szal...
Adriennel kapcsolatban meg egyetértek Vikivel.
Válasz erre
Tamás Veronika, lorton | 2008.01.07. 14:24:33
Figyelj kiscsaj, ird már le érthetően, nemlátod, hogy senki nemérti??
Válasz erre
Lugosi Viktória Anna, ferfex | 2007.12.29. 13:41:31
Örülök, hogy szépen tudsz angolul, de ennek semmi köze nincsen a segítség kéréshez...
Válasz erre
Magyrossy Adrienn, neredin | 2007.12.23. 18:47:25
its a very good
Válasz erre
Lugosi Viktória Anna, ferfex | 2007.11.22. 19:51:39
Mivel olyan kedves, hogy nem rakja be a kódott, ezért beírom még 1x.
IMG src="Képurl" És mind a két végére egy ilyen pofás kis kacsacsőrt kell tenni: < > Space-ek nélkül. Azthiszem így már érthető.
Válasz erre
Lugosi Viktória Anna, ferfex | 2007.11.22. 19:49:34
Egy ilyen HTML kóddal kell betenni őket:
És meg fogja jeleníteni. Ugyanígy megjeleníti a gif és a png képeket is.
Válasz erre
Menyét Leona, neredin | 2007.11.22. 17:20:08
Hogy tudok kariképet feltenni?Találtam egy csomó jpg-s képet és nem hajlandó megjeleníteni. Én meg nem tudom, mit csináljak.
Válasz erre
Lugosi Viktória Anna, ferfex | 2007.11.11. 21:38:25
Gyerekek, nyugottan lehet nekem írni, ha valamivel gondotok, kérdésetek van. Egyébként Lilla megjegyezném, hogy zenét rakni az oldalra annyira rohadtul fölösleges, hogy fejre is állhatnék.

Amúgy a legtöbb HTML kódot megtaláljátok a házatoknál. Legalább is a ferfexnél meg lehet, abban nem vagyok teljesen biztos, hogy pl a karpenásoknál is. De Emylia, nyugottan írhatsz nekem, ha nem találod ;)
Válasz erre
Havasi Lilla, karpena | 2007.09.23. 11:32:10
hogy kell zenét rakni az oldalra?
Válasz erre
Horváth Emília, karpena | 2007.09.10. 16:08:04
Hol itt a segítség?
Válasz erre
Horváth Emília, karpena | 2007.09.10. 16:06:12
tényleg, hogy lehet feltölteni egy képet?
Válasz erre
Kovács Márk, ferfex | 2007.08.29. 21:12:51
hogy lehet képet feltölteni?köszi
Válasz erre
Szuper Gábor, ferfex | 2007.08.27. 02:46:18
jó hosszú

Válasz erre
Zónavölgyi Péter, lorton | 2007.08.18. 22:31:39
//bocsi, csak pár napja olvastam a könyvet meg láttam a filmet és hát még mindig a hatása alatt vagyok :$:D//
Válasz erre
Gyémánt Rony, karpena | 2007.08.14. 16:40:32
ja, jó, megvan!!
Válasz erre
Gyémánt Rony, karpena | 2007.08.14. 16:35:08
oké, akkor már csak azt mondd el légyszi, hogy hol van az a segítség felirat....
Válasz erre
Kőrösi-Fekete Flóra, karpena | 2007.08.12. 15:01:57
Hasznos HTML-kódokat a Segítség feliratra kattintva találsz.
Válasz erre
Bogenfürst Gabriella, lorton | 2007.08.12. 14:51:38
Ez eddig mind szép és jó eg hasznos. De mondjuk én nem ismerem a HTML kódokat. Így az ilyenneknek mint én beleírhatnának pár fontosabb HTML kódot is. Mint például a szövegszinezés, a betümértének állítása, a szövegformázás, és a képbeillesztés.
Válasz erre
Cséplő Cintia, ferfex | 2007.08.08. 21:20:20
Nálunk van egypár 16-17 éves elsős...szegények mennyiszer bukhattak -.- ??
Válasz erre
Felix Morgwyn, lorton | 2007.08.07. 18:18:48
Ja, tök jó, hogy itt van, csak fogadnák is meg. Mondjuk ma csak kétszer kaptam arcidegzsábát, mert belezenéltek az Offspringembe :P
Válasz erre
Carietta White, karpena | 2007.08.06. 15:39:26
//Zónavölgyi: halott vagy. ezt jól jegyezd meg. XDDD//
Válasz erre
Harmathy Ada, karpena | 2007.08.06. 10:43:56
*Meghatottan törölgeti a szemét*
Ez már hiányzott. Remélhetőleg, foganatja is lesz az itt olvasottaknak.
Válasz erre
Lugosi Viktória Anna, ferfex | 2007.08.06. 09:40:34
Pl nem itt kell ezt megkérdezni, mert ez nem a megfelelő hír. Bal sáv, Szerepjáték szabályok, ott mindent megtalálsz! És a pontfal alatt ajánlom a Névváltoztatás menüpontot.
Válasz erre
Jennifer Mancini, karpena | 2007.08.06. 00:23:12
mikor és hol lehet elmenni órákra én új vagyok ebbe a suliba?Közönöm szépen!Léci segitsen valaki
Válasz erre
Tom Rage, karpena | 2007.08.06. 00:19:44
Köszönöm a hírszerkesztőnek. Jó pár órát spórolt meg az életemből.
Válasz erre
Zónavölgyi Péter, lorton | 2007.08.05. 23:17:51
//Carrie, menj a celládba és imádkozz!:D aki nem tudja miért írtam ezt, ne szójjon be. köszi :)//
bocsi, de ezt nem hagyhattam ki *vigyor*
Válasz erre
Sziklás M. Rebeka, karpena | 2007.08.04. 16:44:29
Erre mondaná nagyra becsült Igazgató Urunk: "A kor nem érdem, csupán állapot." De nem mondja, mert fél a Fehér Répa ősi, misztikus erejétől...
Válasz erre
Domonkos Péter Sámuel, tanar | 2007.08.04. 10:36:39
Mondjuk a Fehér Karolina megfelelő alternatíva lenne.
*diplomatikus mosoly*

Nade ez nem a Névváltoztatások téma.
Válasz erre
Zónavölgyi Péter, lorton | 2007.08.03. 21:02:18
Fehér répa xD
Válasz erre
Carietta White, karpena | 2007.08.03. 20:46:49
Tudod, az még az ősidőkben volt, amikor azzá lettem, ami ma vagyok. úgy 2002-3 körül. A koromra való tisztelettel meghagytak annak, ami vagyok. Most magyarosítsak fehér répára? Esélytelen. xD
Válasz erre
Zónavölgyi Péter, lorton | 2007.08.03. 19:52:08
Carrie, nem úgy volt, hogy létező személyek vagy könyvek szereplői nem lehet a nevünk?:D
amúgy marha jó könyv:D
Válasz erre
Carietta White, karpena | 2007.08.03. 18:55:54
De most itt van, és lesz szíves mindenki megfogadni, amik benne foglaltattak. ^^
Válasz erre
Gréti Marléne, lorton | 2007.08.03. 18:45:51
Szerintem is jó ez a hír. Igaza van Gabinak. Ez a hír jöhetett volna elöbb.
Válasz erre
Bogenfürst Gabriella, lorton | 2007.08.03. 17:55:47
Ez tök jó. Kár hogy amikor én kezdtem még ilyen nem volt. Pedig kellett volna.

Válasz erre
Lugosi Viktória Anna, ferfex | 2007.08.03. 15:42:06
Szerintem jó ötlet. Egyébként a háttereket nekem a fenének sem akarja berakni. NVU-val is próbáltam írni egy HTML kódot, ami mindenhol máshol jó, csak itt nem... érdekes. Akkor megnéztem még az oldalak forrásában is... ott is amit kimásoltam, nem akarta berakni a hátterem. Na puff!
Válasz erre
Patrik Péter, lorton | 2007.08.03. 13:04:54
Na, ez kellett már csak. Hasznosnak tartom és nem másokat kell megkérdezni msn-en, hogy hogyan kell... mondjuk követkető sorba írni a dolgokat. Meg hogy mi mindent kell leírni és mi mindent tilos, vagy csak fölösleges.
Válasz erre
Ezüsterdei Miléna Lea, ferfex | 2007.08.03. 12:49:23
Szerintem ez ahír nagyon jó, én szoktam karilapkat nézegetni és igencsak van néhány, ami...khmm... szóval, hagy némi kívánnivalót maga után. Egyébként én ahátterezést fölöslegesnek tartom, dehát kinek hogy. szerencsére a leírás alapján az én karilapommal sincsenek túl nagy bajok, a képeket meg aki akar többet szerintem kattintgatósra állítsa be, és akkor tényleg csak az nézi meg, akit érdekel.
Válasz erre
Ménesy Lívia, neredin | 2007.08.03. 12:40:46
Na ez egy nagyon jó kis hír. ^^ Mondjuk azt hiszem a karilapommal nincs (nagy) gond...
Én meguntam a háttérkeresgélést, úgyhogy fogtam magam, és csináltam egyet. Egyszerűbb volt. xD
Válasz erre
Tamássy Márk, tanar | 2007.08.03. 12:16:23
//Miért kell minden egyes új hírnél az első pár hszhez odaírni, hogy hanyadik? Ez már fájdalmas... -.-'//

A hír nagyon hasznos, remélem nem kerüli majd el a diákok figyelmét és használni fogják... Én már egy ideje tervezem, hogy normálisra megcsinálom a karaktereim adatlapját, de még időm nem nagyon volt rá, úgyhogy egyelőre maradnak olyanok, amilyenek :P De legalább néhány dolog már ott van ^^
Válasz erre
Erdélyi-Vértes Aida, lorton | 2007.08.03. 11:28:07
Harmadik helyezett ^^.
Legalább szegény prefik lazíthatnak picit... én is az imént találkoztam egy 14 éves elsőssel, remélem felfigyel majd az üzenetemre, na de az más téma ^^"
Válasz erre
Twordy Veronika, karpena | 2007.08.03. 11:22:52
Még dobogósan:
Héttárkép kódot keresek már egy hete lassan.... hajjaj. Amúgy a hír tök jó, mert azért vannak emberek akiknek nem egészen ilyen... én is megnéztem.. nem jó, de majd javítok :P
Válasz erre
Somogyi Dóra, ferfex | 2007.08.03. 11:11:12
1. hsz!
Ez tök hasznos! Legalább nem a prefiknek kell elmagyarázniuk. Ezek után én is megnézem, hogy nem nagyon szar-e az enyém XD
Válasz erre
 

Friss hírek (összes)
Utolsó órák
  • Jelenleg nincs olyan friss óra a saját évfolyamodon, aminek még nem oldottad meg a házi feladatát.