A regisztrációval elfogadod a Felhasználási feltételeket.

Menü
Martion Szerepjáték - valósidejű, fantasy alternatív jelenben játszódó fórumos szerepjáték

Útmutató a Martion Szerepjátékhoz
A Tapasztalati Pontokról - GYIK
2010.05.23. 23:54:44

Kedves mindenki!

Sajnos technikai akadályok miatt a TP rendszer leprogramozása késik, kérünk mindnyájatokat, legyetek türelemmel. Ennek ellenére érkezett néhány olyan visszajelzés, miszerint nem mindenki számára tiszta, hogy miben is áll ez az egész újítás, illetve nem érti, miért jobb ez így?
Éppen ezért, egy GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések) megírásán fáradozunk, hogy átlátható, érthető legyen a számotokra, ám addig ennek nem tudunk érdemben neki kezdeni, míg nem tudjuk, hogy melyek azok a részek, amik nem világosak számotokra.
Összeírtunk néhány alapkérdést és választ, kérünk titeket, hogy amennyiben bármilyen más gondolat, óhaj, sóhaj felmerül, azt itt jelezzétek, és ezzel segítsétek a munkánkat - mi pedig természetesen igyekszünk választ adni mindenre, és bővíteni fogjuk ezt a GYIKocskát.


Mi is az a TP?
A TP egy rövidítés, jelentése Tapasztalati Pont. Gyakorlatilag olyasmi, mint a házpont volt, csak ezt nem az ösvényed kapja, hanem te magad. Ez a rendszer azért jött létre, hogy minden karakter egyenlően fejlődhessen.

Mire való a TP?
Ezekkel a pontokkal fejlesztheted a karaktered. Ez azt jelenti, hogy minél több ilyen pontot gyűjtesz össze, annál magasabb szintű lesz, annál több dologhoz fog érteni. Hogy miben fejlődik, vagyis "mire osztasz pontot" azt te döntöd el az alapján, hogy milyen tevékenységekben veszel részt. Ezeknek a listáját később összeállítjuk.

Mit érhetsz el vele?
Például nem szólnak rád a mesélők, hogyha mondjuk magas az átváltoztatásod, hogy azt a padot nem változtathatod át selyemcukorrá (a tanárokért nem kezeskedünk). Ez sarkított példa, de lényeg, hogy mi mesélők is e rendszer szerint határozzuk meg, hogy mire képes egy karakter - akár a miénk, akár másé.

Fejlődhet-e a multi karakter?
Még szép! Ledőlnek a pontszerzési korlátok, ugyanúgy fejlesztheted akármelyik multidat (akár felnőttet is).

Hogyan használhatod fel?
Erre készül éppen a rendszer, de röviden addig bemutatom.
A megkapott TPket eloszthatod a képzettségeid (mint például úszás, repülés, varázstárgyismeret, főzés, színészet, stb) között, vagy a varázslatjártasságaidra (igézések, átváltoztatások, bűbájok, átkok). Minél magasabb egy adott képzettség vagy varázslatjártasság értéke, annál jobban ért a karaktered az adott dologhoz. Tehát érdemes szorgosan gyűjteni azokat a TPket.
Ennek a mikéntjét leírjuk, amint elkészül a program.

Hol szerezhetek TP-t?
Órákon, meséléseken, nagymodulokban, táborokban, vagy akár egy jó és igényes játékkal.

Míg nincs kész a rendszer, hiába megyek tanórára/mesélésre?
Szó sincs róla! Minden óráról jegyzetet készítenek a tanárok, hogy az aktív diákokat a rendszer elkészültével megjutalmazhassák a pontokkal. Ugyanígy tesznek a mesélők: figyelik a játékokat, és az aktív, jó játékokért ők is oszthatnak TP-t.

A karakterem tud róla, hogy kap ilyen TPket? Reklamáljon érte a tanároknál?
Semmiképpen. Ahogy te sem veszed észre, ahogy lassan fejlődsz, úgy a karaktered számára sem léteznek ezek a pontok, csakis Neked, a usernek.


A Mesélői Tanács közreműködésével:
Dela, Carrie, Kassie



Megosztás a Facebook-on
Hozzászólások
Sirius, meselo | 2010.03.12. 14:52:58
És még annyit: mivel a karaktered napközben rendes órákra jár, este meg mágikusakra, ezért van az, hogy biztosan kap x TP-t évenként. Aki pedig tud, akar játszani (tehát nem csak óra, hanem sok más is), az kaphat valamennyit plusszba.
Pl: Aki bejár az iskolába, megtanulja (megtanítják neki) az anyagot. Aki jár különórára, az többet fog tudni valamivel.

Természetesen gondolkodunk valamiféle csapatösztönzésen is, de nem szeertnénk, ha ez az egymással való versengés a kárára váljon a játéknak (erre volt már példa)
Válasz erre
Várady Rajmund, lorton | 2010.02.13. 14:30:19
Nem lesz béna, Nia. Azt megkapja, ami jár éves szinten. Eddig is az volt, hogy mondjuk 75 Tp/év. Most annyit változott a helyzet, hogy aki aktív, az még gyűjthet rá, de nem horribilis mértékben. Ez pedig logikus, hiszen aki egyáltalán nem játszott, vagy alig, a változtatásig ugyanúgy fejlődött, mint a többi karakter, holott teszem azt órán sem lehetett látni, tehát elméletben nem tanult. Továbbá, simán évet lépett akkor is, ha csak belépett és valahogy összehozott 300 hsz-t, akár offokkal.
Válasz erre
Darkhart, karpena | 2010.01.05. 16:50:25
előzőhöz még: talán a házi feladatos rendszer kicsivel jobb volt, mert ha valaki nem is volt fenn, utólag behozhatta...De tény, hogy aki meg aktívan jelen van, valamiképp mégis jutalmazni kéne... 22es csapda...
Válasz erre
Darkhart, karpena | 2010.01.05. 16:47:27
hát igen, az online játékokkal mindig ugyanaz a bibi, aki többet van, többet kap(ezért a megkötés: ONLINE)...ez kivédhetetlen... Final-el van ismerősöm 5 évig NONSTOP játszott... félisten/isten lett mind a négy karaktere...
Válasz erre
Árnyas Xénia, karpena | 2010.01.01. 19:31:57
Ejj, ez nekem határozottan nem tesz jót. Tudjátok, ha pontot gyűjtesz egy közösség tagjaként, hogy nyerjetek, hogy megmutassátok, hogy ti vagytok a legjobbak, az talán jobban motivál, mintha önmagadért kell csinálnod. Plusz amennyit mostanában játszom, a karim örökké béna lesz mindenből, hiába ünnepli a nyolcvanadik szülinapját akár.

Ui: mindez nem fikázás volt, csak egy vélemény. Ne érezzétek azt, hogy semmibe veszem a munkátokat, miközben ti baromi sokat dolgoztok ezzel az egész rendszerrel.
Válasz erre
Cséplő Koppány, ferfex | 2010.01.01. 10:19:39
Mikorra várható a kész rendszer próbaverziója vagy már a működőképes? Ötletek? :D
Válasz erre
Felföldi W. Dániel, tanar | 2009.12.28. 19:31:47
Az is kap TP-t, aki csak általában játszik, és nem tud extra TP-s eseményeken résztvenni.
Válasz erre
Herczeg Alex, neredin | 2009.12.25. 19:34:33
Alapvetően nekem tetszik, csak azért még sem, mert mi van ha egy user sosem tud akkor feljönni amikor épp óra van, vagy olyan mese ahol lehet tp-t kapni. Akkor ő sosem fejlődik? Az meg úgy elég rossz....én pl ilyen vagyok, hogy tényleg sokat játszok, de sosem tudom mikor és meddig vagyok itt... De alapvetően tetszik! sok sikert hozzá... kíváncsian várom!
Válasz erre
Piros Katalin, lorton | 2009.10.31. 14:14:30
Értjük a rendszert, jöhet a fejlesztés. :) Nekem tetszik!
Válasz erre
Váradi Lorina, karpena | 2009.10.27. 21:17:25
Köszönjük a Mesélői Tanácsnak, bizonyára ez sok embernek könnyíti meg a megértését, ahogyan én is megértettem ennek a TP rendszernek a lényegét.
Szóval köszi hogy ezt megírtátok^^
Válasz erre
 

Friss hírek (összes)
Utolsó órák
  • Jelenleg nincs olyan friss óra a saját évfolyamodon, aminek még nem oldottad meg a házi feladatát.