A regisztrációval elfogadod a Felhasználási feltételeket.

Menü
Martion Szerepjáték - valósidejű, fantasy alternatív jelenben játszódó fórumos szerepjáték

Útmutató a Martion Szerepjátékhoz
Az ÁlomVilág és a Martion fejlesztéséről
2011.11.26. 14:18:38

Az alábbiakban a Kuratórium által kiadott nagyon fontos szabályzatot és információkat olvashattok arról, hogy merre és hogyan képzeljük az ÁlomVilágot a továbbiakban. Szerencsére ez a pillanatnyi játékát senkinek sem befolyásolja, de azért olvasásra nagyon is érdemes.
Ha bármilyen véleményed, hozzáfűznivalód van az alábbiakkal kapcsolatban, akkor használd bátran az alatta található hozzászólási lehetőséget.

Az ÁlomVilág fejlesztéséről

Bevezetés

Az ÁlomVilág Szerepjáték egy könyv formájában is megjelent, újszerű, storyteller-típusú szerepjáték rendszer. A Martion Szerepjáték az ÁlomVilág Szerepjáték szabálykönyv rendszerét használó fórumos szerepjáték. A fórumos szerepjátékot és az ÁlomVilág Szerepjáték szabálykönyvet kiadja az ÁlomVilág Ismeretterjesztő Közhasznú Alapítvány. Felelős kiadó a Kuratórium elnöke.

A játék fejlesztése önkéntes módon zajlik. Az ÁlomVilág Alapítvány a fejlesztésért sem anyagi, sem természetbeni ellenszolgáltatást nem fizet. Két fejlesztési módot különböztetünk meg: nyílt és zárt fejlesztések.

Zárt fejlesztések

Az ÁlomVilág Szerepjáték könyv és szabályrendszer fejlesztői (Eőry Ida, Kis Eszter, Nagy G. Olívia, Sarkadi Katalin, Nagy Dániel és még sokan mások), illetve az oldal programozói és designerei (Nagy Dániel - webprogramozó, Sarkadi Katalin - programozó és designer, Kis Eszter - grafikus, designer, Nagy G. Olívia - programtesztelő és szövegíró, Eőry Ida - digitális karakterlap fejlesztő és szövegíró) anyagi ellenszolgáltatás nélkül, kemény munkaórákban, úgynevezett Fejlesztői találkozón dolgoznak az aktuális verziójú szabályrendszeren, illetve foglalkoznak a Martion Szerepjáték online elérhető, fórumos szerkezetű felület fejlesztésével. A fejlesztők ilyen tekintetben szakértői gárdának számítanak, hiszen sok éves tapasztalattal és szakmai tudással rendelkeznek. A Fejlesztői találkozókra adott esetben vendégalkotókat is meghívnak.

A fejlesztéseken a webes felületre, illetve az asztali szabályrendszerre vonatkozó fejlesztések elkülönülhetnek az ülésen belül, de alkalmanként is. A fejlesztések összességében három téma körül csoportosulhatnak:

  • ÁlomVilág Szerepjáték és szabályrendszer (a szabálykönyv új kiadása, kiegészítői, hibajavítása, ill. digitális karakterlap)
  • az ÁlomVilág, mint szerepjáték világleírása (jelenleg szintén a szabályköny része)
  • Martion Szerepjáték (FRPG) webes felület fejleszése (programozás, design, szöveg, tesztelés)

Zárt fejlesztéseken folyik csak és kizárólag az oldal struktúrájának, designjának, programkódjának változtatása - ez konkrtét megvalósításokat takar. A fejlesztők az erre biztosított fórumokon keresztül (DW fejlesztés, Martion hírek, stb) beérkező javaslatokat értékelik, feldolgozzák és amennyiben az ÁlomVilág céljaihoz illeszthetőek, a rendszerekbe beépítik. Ezen felül a szabályrendszer alapjaival foglalkozó munkák is zárt ülésen zajlanak. Az oldal fejlesztői gárdája átfedésben, illetve folyamatos kontaktusban van az ÁlomVilág Ismeretterjesztő Közhasznú Alapítvány kuratóriumával. Az alapvető változtatásokra a kuratórium jóváhagyása után kerül sor.

Nyílt fejlesztések

A nyílt fejlesztéseken személyes részvételre az ÁlomVilág Ifjúsági Klub bármely felhasználója jogosult. Itt lehetőség van építő jellegű kritikát és felvetéseket a fejlesztők elé tárni, az esetleges felmerült vagy feltárt rendszerproblémákra felhívni a figyelmet, vagy alternatív megoldási lehetőséget kínálni: vagyis összességében segíteni a fejlesztésben. A felmerült, írásban is feldolgozható problémákat a személyes jelenlét hiányában az ÁlomVilág Fórum megfelelő témájában lehet felvetni (DW fejlesztés). A fejlesztési időpontok minimum egy héttel az esemény előtt a nyilvános fórumokon közzétételre kerülnek. A fejlesztések helye többnyire Budapest, vagy vonzáskörzete, de komolyabb igény esetén vidéki találkozó is elképzelhető.

Megjegyzések a fejlesztésekhez

  • Az ÁlomVilág Alapítvány a tagok számára más hasonló oldalakkal ellentétben nagy beleszólást biztosít a folyamatokba. Ennek ellenére a fejlesztők nem önkéntes kívánságszervezet; minden regisztrált tag kedvére nem lehet tenni - főleg, ha az ellenkezik a rendszer alapjaival, és az oldal vagy az Alapítvány fő célkitűzésével. Mindazonáltal az ezeken való változtatás megfelelő indoklással lehetséges.
  • A megfelelő fórumokon és nyilvános tereken minden körülmények között a kultúrált kritikát van mód elfogadni. A fejlesztők, vagy bármelyik tag testi, lelki, szellemi, kultúrális, vallási hovatartozási, és politikai nézetei nem lehetnek kritika tárgyai. Fejlesztőket vagy bármely más tagot, emberi méltóságukban szóban vagy írásban megsérteni valamint demoralizálni tilos!

Dokumentáció

A fejlesztésekről dokumentáció készül, mely kérésre megtekinthető. A meghirdetett nyílt fejlesztési alkalmak előtt alehetőségeknek, és az előzőleg jelzett információknak megfelelően terv készül.


Az ÁlomVilág Alapítvány Kuratóriumának és a Martion Szerepjáték Mesélői Tanácsának fejlesztési tervei, mind az ÁlomVilág Szerepjáték szabálykönyv, mind a Martion Szerepjáték online felületének vonatkozásában (iránymutatás)

ÁlomVilág

Az ÁlomVilág Szerepjáték szabálykönyv legújabb változata jelenleg a 2. kiadás, 2010-ből. Ezt megelőzően két könyv jelent meg, az 1. kiadás (anno 2007) és a kiegészítő az első kiadáshoz (2008). A Kuratórium hosszútávú szándékában áll egy új, 3. kiadás megjelentetése, mely a korábbi kiadásokhoz képest jelentős változásokat tartalmazhat. Az első és legfontosabb, formai változás: a 3. kiadást két kötetben (nyomtatásilag valószínűleg egyben, de két jól elválasztott részben) tervezzük megjelentetni. A két kötet egyike a tervek szerint a szerepjáték szabályrendszert, míg a másik a világleírást tartalmazná majd. Míg a világleírás részt kiforrottabbnak és egységesebbnek gondoljuk, addig a szabályrendszert komolyabb revízió alá vetnénk - zárt és nyilvános fejlesztések sorozatán keresztül -, hogy végül egy hosszú ideig a saját lábán megálló, akár új világleírásokat elbíró szabályrendszert kapjunk. Igen, ez is egy távlati cél: az ÁlomVilág jelenlegi világleírása mellett szeretnénk, ha más, új szerepjáték világokat is lehetne erre a szerepjáték rendszerre építeni, tehát az ÁlomVilág Szerepjáték, mint szabályrendszer, a világoktól független rendszer lenne.

Martion

A Martion Szerepjáték fejlesztésében a hosszú távú terv szerint a jelenlegi oldalra komolyabb fejlesztések már nem kerültek volna fel, mert már a 2010. év során elkezdődött egy teljesen új, modern technológiákra építő oldalrendszer felépítése. Ennek a fejlesztés során használt megnevezése Martion 2 (2.0). A játék jelenlegi állapota, az aktuális igények azonban sürgős frissítéseket, beavatkozást igényeltek, ezért készül(t) el a jelenlegi designváltás, illetve az új súgó és a regisztrációs és multiigénylési folyamat teljes megújítása. A fenti, a szerepjáték szabályrendszerre vonatkozó fejlesztések megfelelő előrehaladtával szeretnénk tovább folytatni a Martion 2 fejlesztését. A tervek szerint a Martion 2 előbb fog elkészülni, mint a harmadik kiadású szabálykönyv papíron megjelenni. A Martion Szerepjáték új verziójában a Szerepjáték szabályok minden elemének elérhetőnek kell lennie programozott formában (többek között, de a teljesség igénye nélkül: karakteralkotás, TP-gyűjtés és fejlődés, varázslattanulás és használat, tárgyak, érmek és egyéb csecsebecsék gyűjtése). A Kuratórium az Alapítvány céljainak megfelelően a Martion Szerepjátékot a továbbiakban is teljesen ingyenesen fogja biztosítani a regisztrált felhasználóknak. Az Alapítvány és a fejlesztés támogatásával azonban bizonyos elnevezésű pontok szerezhetőek majd. A pontokat aztán a játékban előnyt nem adó extrákra, táboros kedvezményre, könyvutalványra lehet majd beváltani. A fejlesztés feltehetőleg rengeteg programozási, szövegírási és rajzolási munkát igényel majd. Az élő fejlesztéseken kívül online is lehet csatlakozni ehhez a fejlesztőmunkához, ugyanúgy, ahogyan erre korábban már volt példa. A Martion 2 rendszerét a háttérből egy nagyon erős tartalomkezelő rendszer, ún. CMS fogja támogatni (és támogatja már most), és ebben jogosultságok kiosztásával bárki tud majd segíteni a fejlesztésben. A fejlesztések nem maradnak honorárium nélkül, ahogy a tanítás és a mentori, diákmentori feladatok sem. Ezek a tevékenységek a fent már említett és beváltható pontokkal lesznek jutalmazva, sőt, nem csak lesznek, hanem azok, akik eddig már ilyen munkában fejlesztésben részt vettek, a pontokat visszamenőleg is meg fogják kapni.

ÁlomVilág Ismeretterjesztő Közhasznú Alapítvány Kuratórium


Megosztás a Facebook-on

Hozzászólások
Felföldi W. Dániel, tanar | 2011.09.27. 00:46:41
Kikerült a következő nyílt fejlesztési találkozóról szóló hír az ÁlomVilág főoldalára.

http://www.alomvilag.hu/index.php?mode=hirek&id=40

Válasz erre
Sebes Anna, tanar | 2011.09.20. 15:06:18
Elolvasva, megértve, felfogva :)
Válasz erre
Mayer András, tanar | 2011.09.15. 12:41:03
Én is ugyanezt mondtam neked. :)
Válasz erre
Felföldi W. Dániel, tanar | 2011.09.15. 12:28:01
Azért néhány hozzászólás mégis megnyugtatóbb, mint egy sem. :)
Köszi!
Válasz erre
Andrásfalvy Lázár, felnott | 2011.09.15. 10:05:35
Mc, szerintem se, nyugi :)
az emberek meg azt nem írják bele, hogy "elolvasva, megértve" :)

De szerintem akik olvassák, megértik :)
Válasz erre
Kinizsi Etel, karpena | 2011.09.15. 09:12:56
Így van, mindenki tudja jól, hogy rengeteget melóztok vele, ami miatt mindenki elismeréssel adózik, de ez a hír tényleg amolyan összefoglaló csak erről, amit nyugtáz az ember. Ide nem fognak olyan dinamikusan hozzászólások érkezni, mint a korábbihoz.
Válasz erre
Verselő Alexis, neredin | 2011.09.15. 08:53:07
Szerintem ez nem olyan jellegű hír, ami úgy van megírva, hogy záporozzanak hozzá a hsz-ek. Inkább, mint valami közleményt... elolvasod, felfogod, elfogadod. :)
Válasz erre
Felföldi W. Dániel, tanar | 2011.09.14. 23:19:19
Elég sok munka van ebben a hírben, ennél azért személy szerint egy kicsit több hozzászólásra számítottam. :S
Válasz erre
 

Friss hírek (összes)
Utolsó órák
  • Jelenleg nincs olyan friss óra a saját évfolyamodon, aminek még nem oldottad meg a házi feladatát.